A gyermekkori csípőszűrés a gyermek 4-6 hetes kora között javasolt.

A jelenlegi legkorszerűbb felfogás csiposzuresszerint ortopéd szakorvosi vizsgálattal egy időben csípőízületi ultrahang vizsgálat is kívánatos.

A jelenlegi érvényes hivatalos gyakorlat szerint a csípőízületi ultrahang vizsgálat nem kötelező, csak az úgynevezett rizikófaktorok esetében. (farfekvés, ikerterhesség, családban egyéb személyt már kezeltek csípőficam vagy éretlenség miatt).

Ausztriában és számos nyugati országban ma már kötelezően minden gyermeknél elvégzik az ultrahangos szűrést is, mert igazi biztonsággal csak így zárható ki egy esetleges kóros fejlődés. Egyre több megfigyelés és tapasztalat támasztja alá, hogy bizonyos esetekben klinikailag, azaz fizikális vizsgálattal teljesen normálisnak tűnő, rizikófaktoroktól mentes  csecsemőknél is lehet kóros eltérés, amit csak az ultrahang tud idejében kimutatni (vélhetően Magyarországon is be fogják előbb-utóbb vezetni a kötelező ultrahang vizsgálatot minden gyermeknél, erre egyelőre sajnos még nem mindenhol adottak a tárgyi és személyi feltételek)

Mit vizsgálunk a csípőszűrés során?

A komplett csípőízületi szűrés során a gyermek fizikális és ultrahang vizsgálata is történik.
A közhiedelemmel ellentétben nemcsak azt vizsgáljuk, hogy a csípőízület ficamodott-e, (szerencsére a teljes ficam valójában  igen ritka), hanem azt is, hogy a csípőízület porcos és csontos részeinek érettsége megfelelő-e?
Amennyiben kóros eltérést észlelünk (nem elég érett ízület, sekély ízületi vápa), akkor megfelelő időben megkezdett kezeléssel a csípők normális érettségét biztosítani lehet.
A kezelés sokszor nagyon egyszerű terpeszpelenkázásból áll, súlyosabb esetekben úgynevezett Pavlik-kengyel vagy speciális rögzítő (pl. Tübingeni-ortézis) felhelyezéséből. (a kezelés a babák számára nem jelent semmilyen kényelmetlenséget vagy fájdalmat) Ha a fenti elváltozásokat csak később vesszük észre a kezelés is jóval tovább tart, esetleg jóval komplikáltabb beavatkozásra van szükség. Ha az elváltozásokat pedig egyáltalán nem szűrjük ki, az sokszor kora felnőttkorban jelentkező csípőízületi panaszok, idő előtti kopás formájában nyilvánul meg, melynek kezelése sokszor csak komplex műtétekkel valósítható meg.

Túl „kötött” illetve túl „laza” csípők kérdésköre

Nagyon sokszor találkozunk azzal az aggodalommal, hogy a gyermek csípőjét a szülő vagy a védőnő  túl lazának, vagy  hogy túl kötöttnek találja. Régebben, amikor csípőízületi ultrahang vizsgálat nem állt rendelkezésre számos esetben az ilyen csípőjű gyermekeket kezelték „biztos, ami biztos alapon” terpeszpelenkával vagy Pavlik-kengyellel.

A túl laza csípők valóban jelezhetnek kóros folyamatot, de önmagában az a tény, hogy egy gyermeknek lazák az ízületei, még  nem tekinthető kórosnak. A születés utáni első három hétben a gyermek vérében keringő anyai hormonok miatt sokkal lazábbak az ízületek, ezért ebben az időszakban ezt figyelembe kell venni. A túl kötött csípők esetében egy esetleges  csípőficamnál sokkal gyakrabban  a gyermek izomzatának feszülése okozza a kötöttség érzetét, de ez sem tekinthető kórosnak, inkább alkati variációnak.

A 4-8 hetes korban elvégzett ortopédiai és negatív eredményű  ultrahang vizsgálat (mely  jól fejlett porcos és csontos csípőízületi vápát, a helyén lévő centralizált combfejet igazol) esetében a csípők kötöttségének és lazaságának semmilyen jelentősége nincs, és önmagában a laza vagy kötött csípők pusztán emiatt nem kezelendőek!

Mennyi ideig tart a vizsgálat és jelent-e bármilyen kellemetlenséget a babának?

A teljes ortopédiai és ultrahangos vizsgálat együttesen sem vesz néhány percnél többet igénybe és a baba számára semmilyen kellemetlenséggel nem jár. Az ultrahang megbízható, fájdalmatlan vizsgálat, melynek semmilyen kockázata nincs.

Hány vizsgálat szükséges?

A hivatalos ajánlás szerint jelenleg Magyarországon három kötelező szűrővizsgálat van. Az első vizsgálat még az újszülött osztályon történik, ez azonban csak tájékozódó jellegű. Két további vizsgálat négy-hat hetes korban illetve 3 hónapos korban célszerű. A hivatalos ajánlás szerint ezt háziorvos is elvégezheti, és sem ortopédiai szakorvosi sem ultrahangos vizsgálat nem szükséges feltétlenül, ha a házi/gyermekorvos biztos benne, hogy semmilyen rendellenesség nincs. Mint azonban az előzőekben írtuk, még egy fizikális vizsgálatban nagyon képzett személy sem tudja biztosan kiszűrni az eseteleges rendellenességet ultrahang lelet nélkül.

A gyakorlatban pedig nagyon sokszor mind a vizsgálatok ideje, mind a módja igen kaotikusan történik. Sokszor egyáltalán nem, vagy később 4-5 hónapos korban kerül sor a vizsgálatokra. Elképesztő, de igaz, hogy sok esetben  egyszerűen azért nem történik meg a vizsgálat mert előjegyzés szerint dolgoznak és akár több hónappal később adnak időpontot a hat hetes korban célszerű vizsgálatra! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy négy hónapos korban kimutatott rendellenesség kezelése sokkal tovább tart, mintha ugyanazt a problémát hat hetes korban vesszük észre!
A legoptimálisabb az lenne, ha minden csecsemő 4-6 hetes kor között részt venne egy ortopéd szakorvosi vizsgálattal egy lépésben elvégzett ultrahangos szűrővizsgálaton is. Ha az eredmények semmilyen eltérést nem mutatnak, akkor lényegében további szűrővizsgálatra  nincs szükség.csípőszűrés

Eltérés illetve kezelést igénylő rendellenesség esetén természetesen rendszeres kontroll vizsgálat szükséges a súlyosságtól függően! (ezért is célszerű, hogy a vizsgálatot (mind az ultrahangos mind a fizikális vizsgálatot) ugyanaz az ortopéd  szakorvos végezze, aki esetleg később is kezelni fogja a gyermeket, mert ő látja folyamatában a gyermek csípőjének a fejlődését!

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy minden gyermeknél célszerű lenne az ortopéd szakorvosi vizsgálattal egybekötött ultrahang vizsgálat 4-6 hetes kor között.

Ugyanakkor elengedhetetlen az ultrahang és ortopédiai szakorvosi vizsgálat a következő esetekben:

  • ha a családban volt már hasonló probléma pl. testvérnek, szülőknek (a csípőficam és éretlenség hátterében sokszor örökletes okok állnak)
  • ikerterhesség esetén (a relatív méhen belüli téraránytalanság miatt gyakoribb mint a ficam, mind az éretlenség előfordulása)
  • farfekvés esetén (az előbbiekhez hasonló okok miatt)
  • combokon, fenéktájékon észlelhető ráncaszimmetria esetén
  • végtaghossz különbség, mozgatáskor észlelhető roppanás, kattanás esetén

Amennyiben a fentieket észleli, vagy biztos szeretne lenni benne, hogy gyermekének csípőízületi fejlettsége optimális, feltétlenül keressen fel olyan helyet, ahol ultrahangos vizsgálattal egybekötött ortopédiai szűrés történik. Kérjen beutalót háziorvosától!

Bejelentkezés és információ: +36 30/408-1265 (H-P: 11.00-17.00 óra között)
E-mail: info@pasamed.com

Scroll to Top