A gyermekkori mozgató- és támasztószervi betegségek szűrésével, diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik a gyermekortopédia.

gyermekortopédiaNem a “felnőtt ortopédia” új keletű, speciális ágáról van szó, hanem önálló, igen szerteágazó szakmáról, tudományról. (Érdekesség, hogy maga az ortopédia szó eredete a görög egyenes (orthos) és gyermek (paidos) szavakból származik, a világ első ortopédia könyve, amely 1741-ben jelent meg, még csak gyermekekkel foglalkozik.)

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül sorolunk fel néhány típusos gyermekortopédiai területet:

Szűrések, fejlődési rendellenességek korai kezelése:

Számos mozgatószervrrendszeri betegség – pl. az újszülöttkori csípőficam, vagy a csípő éretlensége – korai, célzott vizsgálatokkal szűrhető és megfelelő, egyszerű  terápiával kezelhető, így el lehet kerülni a később jelentkező súlyos mozgásszervi megbetegedéseket. A gerincferdülés korai szűrésével és kezelésével a folyamat további romlását igyekszünk csökkenteni, illetve megakadályozni.
Bizonyos fejlődési rendellenesség korán megkezdett kezelésével (pl. veleszületett dongaláb) ma már sokszor teljes gyógyulás érhető el, míg későbbi életkorban illetve kezeletlenül jó eredmények semmiképpen nem várhatóak, esetlegesen súlyos funkcionális problémák maradhatnak vissza.

Gyermekkori túlterheléses kórképek, csontmag problémák (osteochondritisek),”sportbetegségek”

Gyakori probléma gyermekkorban a terhelésnek kitett végtagok (térd, láb, csípő) növekedési csontmagjainak  steril gyulladásai, átmeneti feltöredezése, elhalása, mely krónikus fájdalmakat, a sporttevékenység romlását eredményezheti. Bár az ilyen kórképek jelentős része csak átmeneti jellegű, (pl. a térdtáji Schlatter-Osgood betegség, vagy a saroktájat érintő Shinz szindróma) és sokszor csak a megfelelő információra, illetve egyszerű életmód-változtatásra van szükség a probléma kezeléséhez, néha súlyos és tartós funkciókárosodáshoz is vezethetnek. Ezért gondos követésük és kezelésük kiemelten fontos. (Pl. a csípőízületet érintő Perthes-kór esetében)

Lábdeformitások, lúdtalp kezelése

Kevés olyan területe van az ortopédiának, ahol annyi tévhit keringene, mint a gyermekkori lúdtalpasság témakörében. A legtöbbször “lúdtalpnak” minősített esetek általában csak a gyermekkori lábszerkezet teljesen normális variációját jelentik, és sokszor feleslegesen viseltetnek évekig különféle betéteket és ortopéd cipőket gyermekekkel, a szülők nagyon sokszor csak egyszerű információhiányban szenvednek. Ugyanakkor a valódi, panaszokat okozó fájdalmas lúdtalpnál (mely szerencsére igen ritka) sokszor műtéti beavatkozásra is szükség lehet. A gyermek lábának azonkívül számos egyéb megbetegedése lehet, melynek kezelése egészen mást igényel, mint a sokszor sajnos rutinszerűen felírt lúdtalpbetét.

Növekedési porc problémáinak kezelése

A gyermek csontrendszere sok veszélynek van kitéve, míg növekedését befejezi, és eléri “végleges” felnőttkori struktúráját. A növekedés befejezéséig a gyermek csontjának egyedi jellegzetessége az úgynevezett növekedési porc, melynek sérülése, károsodása, túl- vagy alulműködése a legkülönfélébb deformációkhoz vagy növekedési zavarokhoz vezethet. A növekedési porcok károsodhatnak veleszületett betegségek, gyulladások, sérülések, hormonális okok, jó- és rosszindulatú daganatok miatt egyaránt. Az ilyen kórképek kezelése mindig egyedi tervezést igényel.
gyermekortopédia magánrendelés
Gyermekkori lágyrész, porc és csontsérülések kezelése:

Habár a legtöbben különálló szakmaként gondolnak rá, de a gyermekortopédiától elválaszthatatlan terület a gyermektraumatológia. (baleseti sebészet). Bár gyermekkori baleseti ellátást önállóan baleseti sebészek és gyermeksebészek is végzik, a gyermekek mozgatószervrendszerének speciális adottságai miatt sokszor komplex ortopéd-traumatológiai szemlélettel lehet csak megfelelő eredményeket elérni.

Gyermekkori jó – és rosszindulatú csonttumorok

A gyermek mozgatószervrendszereit érintő rosszindulatú tumorok esetén a lehető leggyorsabb diagnózisra, és a komplex terápia megfelelő centrumban való minél hamarabbi megkezdésére van szükség, hiszen ezek a tumorok nemcsak a gyermekek végtagjait, hanem életét is veszélyeztetik. A jóval gyakoribb jóindulatú daganatok, csontciszták pedig növekedési porcot károsító, vagy csonttöréseket okozó hatásukkal okoznak komoly kihívást.

Veleszületett csontanyagcsere-betegségek ortopéd-traumatológiai vonatkozásai

Az üvegcsontbetegség (osteogenesis impoerfecta) olyan kórkép, ahol genetikai hiba miatt a csontokat és kötőszöveteket felépítő struktúrák károsodnak. A fokozott csonttörékenység, kötőszöveti gyengeség néhány év alatt a betegség súlyosságától függően akár teljes járásképtelenséghez is vezethet. Az ortopéd sebész feladata a betegség következményeinek mérséklése, megakadályozása. A csöves csontokba helyezett korszerű titán elasztikus velőűrszegekkel ma már jelentősen csökkenthető a törések elmozdulása, a csontok további deformálódása.

Dr. Varga Marcell

 

Gyermekortopédiai szakrendelés a Pasamed rendelőben!

Időpont-egyeztetés szükséges.

Bejelentkezés és információ: +36 30/408-1265 (H-P: 11.00-17.00 óra között)
E-mail: info@pasamed.com

 

Scroll to Top