„Hogyan térhetek vissza keresztszalag-pótlás után a legbiztonságosabban kedvenc sportomhoz?”

Miért lehet  fontos és hasznos egy állapot felmérés a keresztszallag mütétje után?

Az elülső keresztszalag sérülései leggyakrabban a különböző sportok csavarásos mozdulatai során következnek be. Nemzetközi adatok szerint a sérülést-, és a rehabilitációs időszakot követően a sportolók 43-92%-a 6-12 hónapon belül visszatér a sportba, azonban az LCA-pótláson átesett 18 év alatti sportolók 50 %-a a következő egy éven belül újra meg is sérülhet! A betegek 90%-a a biztonságot jelentő funkcionális felmérések nélkül tér vissza sportjához, ezzel növelve az újabb baleset kockázatát. A korábban alkalmazott, rehabilitációs időszakot követő tesztekkel, elsősorban a sérült-, illetve egészséges végtag között fellépő izomerő különbséget (diszbalanszot) mérték fel. Ezek a vizsgálatok sokszor időigényesek-, körülményesek, kondicionális képességet mérő komplex, specifikus kiértékelést nem adnak, valamint elvégzésük után sem becsülhető a sportba történő biztonságos visszatérés ajánlott ideje.

Egyértelműnek látszik, hogy sporthoz való biztonságos visszatérés megítéléséhez kevés csak a műtéttől eltelt hónapokat számolni, a rehabilitáció során elért térd funkció az elsődlegesen meghatározó. A Corehab által kifejlesztett rendszer az élsportolók-, valamint a hobbisportolók számára is egy egyszerű, gyors-, és objektív kiértékelést kínál.

A CoRehab cég olyan biomechanikai eszközök fejlesztését és gyártását végzi, melyek sérülésen átesett sportolók-, illetve a folyamatosan sportolni vágyók, aktuális fizikai állapotát méri, az így nyert objektív adatok alapján a sportba való biztonságos visszatérés ideje pontosabban meghatározható.

Back In Action (BIA) funkció az elülső keresztszalag-sérült (LCA), majd műtét utáni rehabilitáción átesett sportolók monitorizálására szolgál.

Balance – Agility – Strength  – Speed (B.A.S.S.) változat a hobbi szinten sportolók számára általános alsó végtagi állapot felmérésre – erő, mozgásgyorsaság és koordináció – lett kifejlesztve.

Az általunk javasolt két teszt feladatai megegyeznek, mindkettő személyre szabott kiértékelést tesz lehetővé, azzal a különbséggel, hogy a BIA, az LCA-sérülésen átesett sportolókra specializálódott, és egy megbízható választ ad arra, mikor folytatható a sportolás A B. A .S .S. teszt segítségével az egészséges, hobbi szinten sportolók is képet kaphatnak aktuális fizikai állapotukról.

A CoRehab által nem csak a teszt elvégzésére van lehetőség, hanem a képességek fejlesztésére/gyakorlására is (ugrások, koordinációs képesség).

A rendszer a következő képességeket méri:

  • Koordináció- stabilométer (egy-, illetve két lábas)
  • Izomerő- vertikális (CMJ) felugrás (egy-, illetve két lábas)
  • Mozgásgyorsaság- pliometrikus felugrások
  • Gyorsaság- koordinációs ugrások, lábgyorsaság

A teszt 10-15 perces bemelegítéssel, 30 perces vizsgálattal, majd az eredmények kiértékelésével zárul.

A felméréshez szükséges:

Kényelmes sportruházat, edző cipő.

Scroll to Top