Normális-e, hogy járáskor (ami már két lábon, de csak lakáson belül, minimálisan) fájdalmas még többször a térdem különböző része és szúr a térdhajlatom hátul?

Alapvetően a műtét célja, lehetőség szerint a teljes fájdalommenteség elérése, ez azonban sajnos nem minden ízület esetében lehetséges. A közvetlen műtét utáni fájdalom a legtöbb esetben normális, azonban csökkenő tendenciájú és 6-8 hét után legtöbb esetben elmúlik. Bővebb információt az Ön speciális esetéről kezelő orvosa fog adni.

Ha fáj a térdem járáskor, akkor inkább térjek vissza a mankózáshoz, vagy erőltessem?

Alapvetően a műtét célja, lehetőség szerint a teljes fájdalommenteség elérése, ez azonban sajnos nem minden ízület esetében lehetséges. A közvetlen műtét utáni fájdalom a legtöbb esetben normális, azonban csökkenő tendenciájú és 6-8 hét után legtöbb esetben elmúlik. Amennyiben Ön úgy érzi, hogy az operált végtagját túlterhelte, a felpolcolás, jegelés és ismételt rövidebb tehermentesítés segíthet. Bővebb információt az Ön speciális esetéről kezelő orvosa fog adni.

Mennyi ideig kell a vérhígító injekciót adni?

Ez az Ön egészségi állapotától és a műtét típusától függ. Kisebb műtéteknél nem szükséges. Nagyobb műtétek esetén a rögzítés és a mankózás teljes ideje alatt. Bővebb információt az Ön speciális esetéről kezelő orvosa fog adni.

Az nem rendellenes, hogy még mindig nagy véraláfutások vannak a lábamon, a térdem hátsó részén is, a hajlatban?

Ez a jelenség gyakran előfordul elülső keresztszalag pótlás után néhány hétig, mivel az új szalagot a comb hátsó részéről vesszük ki. Lioton vagy Dolobene gél jótékony hatású. Bővebb információt az Ön speciális esetéről kezelő orvosa fog adni.

Mikor mehetek a műtétet követően vízbe?

Sebgyógyulás és/vagy a rögzítő eltávolítása után röviddel. Ilyenkor még sem a forró gyógyvíz, sem a szauna nem javasolt. Bővebb információt az Ön speciális esetéről kezelő orvosa fog adni.

A műtét után hány napig kell pihentetni, vagy a hajlítást mellőzni?

Ez az Ön műtéti típusától függ. Amennyiben egyéb korlátozó utasítást nem kap, térdét hajlíthatja, de semmiképpen ne erőltesse. Bővebb információt az Ön speciális esetéről kezelő orvosa fog adni.

Hány napig kell viselnem azt a merev térdrögzítőt?

Ez az Ön műtéti típusától függ. Elülső keresztszalag műtét után általában 3-4 hétig. Bővebb információt az Ön speciális esetéről kezelő orvosa fog adni.

Hány nap múlva repülhetek?

Ez az Ön műtéti típusától és az Ön aktuális egészségi állapotától függ. Amennyiben egyéb korlátozó utasítást nem kap, rövid repülőút kisebb műtétek után 1-2 héttel lehetséges. Nagyobb műtétek után, ill. a hosszabb repülőutak esetén a trombózis és embólia kockázata fokozott, érdemes néhány hónapot várni. Bővebb információt az Ön speciális esetéről kezelő orvosa fog adni.

Hány nap múlva úszhatok?

Ez az Ön műtéti típusától függ. Amennyiben egyéb korlátozó utasítást nem kap, kisebb térdműtétek után kb. 2 hét múlva, szalag és protézis műtétek után kb. 2 hónappal. Elsősorban a gyors- és a hátúszás javasolt a rehabilitáció korai szakaszában. Bővebb információt az Ön speciális esetéről kezelő orvosa fog adni.

Mikor jöhetnék kontrollra?

Műtét utáni első kontrollra kérjük, a műtét időpontját követően kb. 7-14 nap távlatba foglaljon időpont, ideális esetben rögtön azt követően, amikor megkapta a műtét tervezett időpontját.

Van-e lehetőség OEP finanszírozott gyógytornára?

Magánrendelőből állami kórházba/rendelőbe utalásra jelenleg nincs lehetőség. Gyógytornászaink a PASAMED orvosai által kezelt és operált kórképek legkiválóbb rehabilitációs szakemberei közé tartoznak, tudásuk és tapasztalatuk garantált. Az egyéni, vagy kiscsoportos torna a megfelelő minőséget biztosítja, ezért javasoljuk, hogy a lehető legbiztonságosabb rehabilitáció céljából őket vegyék igénybe.

Van-e lehetőség fürdő beutaló igénylésére?

Magánrendelőből állami fürdőkórházba/fürdőbe utalásra jelenleg nincs lehetőség.

Mikor lehet hazamenni?

Ez az Ön műtéti típusától függ. Kisebb térdműtétek után kb. 0-2 éjszaka, szalagműtétek után 2-3 éjszaka, protézis műtétek után kb. 2-4 hét után. Bővebb információt az Ön speciális esetéről kezelő orvosa fog adni.

Javasolt-e térdhajlítógép használata?

Ez az Ön műtéti típusától függ. Orvosaink leggyakrabban térdprotézis, ill. mozgásjavító műtéteket követően szokták ezt javasolni.

Gyorsítja-e a rehabilitációt a térdhajlítógép használata?

Ez az Ön műtéti típusától függ. Orvosaink leggyakrabban térdprotézis, ill. mozgásjavító műtéteket követően szokták ezt javasolni. Egyéb esetekben véleményünk szerint nem.

Hol tudok térdhajlítógépet bérelni?

Ebben adminisztrátoraink tudnak segíteni.

Normális, ha a műtét után fájdalom van a térdemben? Ha igen, mikor várható, hogy elmúlik?

Alapvetően a műtét célja, lehetőség szerint a teljes fájdalommenteség elérése, ez azonban sajnos nem minden ízület esetében lehetséges. A közvetlen műtét utáni fájdalom a legtöbb esetben normális, azonban csökkenő tendenciájú, és 6-8 hét után legtöbb esetben elmúlik. Bővebb információt az Ön speciális esetéről kezelő orvosa fog adni.

Otthon mit szabad csinálni?

Ez az Ön műtéti típusától függ. Amennyiben egyéb korlátozó utasítást nem kap, kisebb térdműtétek után 3-7 nap, keresztszalag műtétek után 2 hét, protézis műtétek után kb. 1 hónap nyugalom szükséges, ekkor érdemes lakáson belül tartózkodni, és csak a valóban legszükségesebb tevékenységet végezni. A felpolcolás, a jegelés, a pihenés mellett a tanult gyógytornát végezze. Kézi súlyzók használata, időnként a hasizom gyakorlatok is megengedettek.

Mennyi ideig kell betegállományban lenni?

Ez az Ön műtéti típusától és munkakörétől függ. Irodai tevékenység sokszor 1-3 hét, nehéz fizikai munka 1-6 hónap után végezhető. Bővebb információt az Ön speciális esetéről kezelő orvosa fog adni.

Mikor szabad megint normálisan terhelni a lábat?

Minden esetben a műtét után kb. 1 hétig, ill. a mankózás teljes ideje alatt biztosan nem érdemes. Az első sportterhelés (kerékpározás, úszás) kisebb műtétek után már a varratszedés után néhány héttel kezdhető. Nagyobb műtétek után komoly fizikai munka, ill. aktív sportterhelés végzésének lehetősége 6 hónapnál is tovább tarthat. Bővebb információt az Ön operáló orvosa fog adni.

A hónalj mankó is megfelel a műtét utánra?

Megfelel, azonban tapasztalatunk szerint a könyökmankó lényegesen kényelmesebb.

A postoperatív térdrögzítő támogatott ára tényleg 28.700 Ft? Persze, mindenképp kérem, hogy receptre írjátok fel. Mikor mehetek érte?

Ideális esetben a rögzítőre a vényt a személyes megjelenés idején szokták orvosaink felírni. Amennyiben erre nem került sor, a recept átvételére időpontot minden esetben adminisztrátorainkkal egyeztessen.

Jól értem, hogyha 11/30-án fekszem be, akkor 12/01-jén lesz a műtét? Mikor mehetek majd haza?

Igen, alapvetően adminisztratív okok miatt a műtéti nap előtti nap a befekvés napja. Vagyis fontos, hogy adminisztrátorainkkal (esetleg orvosával) az időpont egyeztetés idején pontosan tisztázzák, hogy melyik pontosan a beavatkozás tervezett napja. Kórházi befekvés esetén időnként egynapos csúszás előfordulhat. A hazamenetel csak láztalan, jó állapotú betegeknél lehetséges, kisebb műtétek után 1 nap, közepes műtétnél 2-3 nap, protézis műtéteknél 1-4 hét lehet.

A kapott tájékoztató alapján mit tanítanak meg a gyógytornászok a kórházban töltött időszak alatt? Esetleg a 0-3. hét “piros szakasz” alatt végzendő gyakorlatokat?

Megtanítják szükség esetén a mankózást, a „vénás tornát”, valamint az ambuláns gyógytorna megkezdéséig javasolt további gyakorlatokat, elmondják, hogy ezeket milyen gyakorisággal javasolt csinálni.

Scroll to Top