Hol operál a Doktor úr?

A PASAMED orvosai jelenleg valamennyien állami finanszírozású kórházakban és egynapos sebészeti központokban operálnak, de néhány orvosunknál lehetőség van magán finanszírozású műtétek elvégzésére is. Honlapunkon az orvosok önéletrajzában szerepel, hogy ki hol operál, de adminisztrátoraink is készséggel válaszolnak kérdéseikre.

Mennyi időt kell a kórházban tölteni a műtétem után?

Egynapos műtét (pl. porcműtétek) esetén, a műtét napján, esetleg másnap reggelig, térdszalag és vállműtétek esetén 1-3 éjszaka, protézis műtétek után kb. 1 hét sebészeti, majd 3 hét rehabilitációs osztályos tartózkodás a leggyakoribb.

Milyen vizsgálatokra van szükség a műtét előtt?

Vér, vizelet, mellkasröntgen és EKG, mindezek elvégzését követően altató orvosi, bizonyos kórházakban (pl. Kelen kórház) belgyógyászati vizsgálat. Pontos – kórháztól függő – tájékoztatást az operáló orvosa, ill. adminisztrátoraink tudnak adni.

Máshol is meg tudom csináltatni a vizsgálatokat?

Természetesen igen, de a jelenlegi korlátozó szabályozás miatt a háziorvos beutalót csak ritkán tud adni.

Máshol is megcsináltathatom az altatóorvosi konzultációt?

Az előzetes altatóorvosi konzultáció az Ön érdekét szolgálja, mindig az operáció helyszínén történik.

Ki fog operálni?

Az operációt kevés kivételtől eltekintve az Ön orvosa – aki a műtéti indikációt is felállította – végzi. Ritka esetben kezelőorvosa más operáló orvost fog javasolni.

Van-e lehetőség külön szobára a kórházi tartózkodás alatt?

A legtöbb kórházban és egynapos intézményben igen, erről az adott intézmény főnővérével kell Önnek előzetesen egyeztetnie.

Szakmai kérdésekkel kihez forduljak? Hogy érem el az orvost?

Orvosaink nem biztosítanak 24 órás ügyeletet. Kérjük, igyekezzen kérdéseit a konzultációk alkalmával feltenni. Kifejezetten sürgős esetekben kérdéseiket e-mailban, sms-ben, esetleg telefonon tehetik fel. Amennyiben műtét után akut panaszok, pl. láz, fertőzés gyanú, rosszullét jelentkezik, a mentőket, a területi sürgősségi osztályra kell menni, vagy az adott kórház ügyeletét kell hívni.

Mennyi ideig kell mankóznom?

A mankózás az Ön ízületének állapotától/sérülésétől függ. Leggyakrabban max. 1-2 hét mankózás szükséges sportsérülések után, protézis műtétek után kb. 4 hét, porcfelszín kezelő beavatkozásokat követően kb. 6-8 hétre lehet szükség.

Mennyi ideig lesz a rögzítő a lábamon?

A rögzítő viselésének ideje az Ön ízületének állapotától/sérülésétől függ. Leggyakrabban max. 3-6 hétig szükséges a rögzítő viselése.

Mennyibe fog kerülni a műtét?

A Kelen kórházban az éjszaka és ápolás díja kb. 30.000 Ft. A magán körülmények között végzett műtétek költségeit a kórház illetékesei fogják közlni Önnel. Bizonyos műtétek után gyógyászati segédeszközök szükségesek, 5-15.000 Ft közötti értékben, ill. vérhigító injekciót lesz szükséges vásárolni. A PASAMED orvosai műtéteik zömét az állami egészségügy keretein belül végzik.

Mennyi ideig kell otthon maradni a műtét után?

A pihenés ideje az Ön ízületének állapotától/sérülésétől és az Ön életmódjától függ. Kisebb műtétek után irodai munka 5-7 nap után, nagyobb műtétek után fizikai munka esetleg csak fél év után végezhető. Bővebb információt az Ön operáló orvosa fog adni.

Mikor fogok tudni vezetni a műtét után?

Az autóvezetés megkezdésének lehetséges ideje függ az Ön ízületének állapotától/sérülésétől, valamint személygépkocsijától (manuális vagy automata váltó) és az operált végtag oldalától is. Kisebb műtétek után irodai munka 5-7 nap után, nagyobb műtétek után 4-8 hét után lehetséges. Bővebb információt az Ön operáló orvosa fog adni.

A műtét után haza tudok-e majd vezetni?

Műtét után az érzéstelenítéshez adott gyógyszerek miatt is tilos vezetni. A tömegközlekedés sem jó megoldás, kérjük, a hazautazást előre szervezze meg.

Mit jelent, hogy egynapos sebészet?

Ez gyakorlatilag egy finanszírozási kategória, melyet az egészségügyi vezetés határozott meg. Egynapos körülmények között általában kisebb és közepes műtétek végezhetőek, sokszor egy éjszakát sem kell a kórházban tölteni.

Miért nem a Sport Kórházban csinálja a Doktor úr műtétet? (egynapos)

A modern egynapos centrumokban rövidebb a várakozás, a kórházban minden esetben legalább 1 éjszakát bent kell tölteni. Az elmúlt 8 év tapasztalata azt mutatja, hogy amennyiben lehetséges, betegeink szívesebben választják az egynapos megoldást. További kérdéseire bővebb információt az Ön operáló orvosa fog adni. Amennyiben belgyógyászati vagy egyéb állapota indokolja, kisebb műtétre is sor kerülhet kórházi körülmények között.

Milyen messze van Bicske?

Budapesttől kb. 35 km, időben – a közlekedéstől függően – 35-45 perc.

Ha van MR felvételem, miért kell RTG a műtéthez?

Ez jelenleg a szakmai protokollok előírása. Sok esetben – pl. a kopás mértékének megítélése – a röntgen fontosabb, mint az MR.

Hol tudom beszerezni a mankót a műtéthez?

Orvosaink felírják Önnek, gyógyászati segédeszköz üzletekben van rá lehetőség.

Hol tudom beszerezni a rögzítőt a műtéthez?

Orvosaink felírják Önnek, gyógyászati segédeszköz üzletekben van rá lehetőség.

Milyen kockázatok vannak, ha csak tavasszal műttetem meg magam?

Ez függ az Ön ízületének jelenlegi állapotától, aktivitási szintjétől, a szerencsétől, és sok egyéb tényezőtől is. További kérdéseire bővebb információt személyes állapota alapján az Ön operáló orvosa fog adni.

A műtéthez az altatás helyett van-e más alternatíva?

Az egynapos sebészi beavatkozások ideális támogatása a felszínes altatás, nagyobb műtétekhez a gerinc melletti (spinalis) érzéstelenítés is lehetésges.

Szükséges-e a mankó a műtét után?

A mankózás igénye az Ön ízületének állapotától/sérülésétől függ. Leggyakrabban max 1-2 hét mankózás szükséges sportsérülések után, protézis műtétek után kb. 4 hét, porcfelszín kezelő beavatkozásokat követően kb. 6-8 hétre lehet szükség.

A műtét után otthon hogyan kell kezelni a lábam (felpolcolni, jegelni)?

Erről részletes tájékoztatást minden esetben írásos formában kap a zárójelentéssel. A műtét után 5-15 napig fontos az ágynyugalom, jegelés napi 10×20 percig, felpolcolás egy félbehajtott nagypárna segítségével és a pihenés. Természetesen az első kötözés idejéig a sebet víz nem érheti.

Mennyi idő múlva lehet a lakásban mozogni?

A pihenés ideje az Ön ízületének állapotától/sérülésétől és az Ön életmódjától függ. Kisebb műtétek után is 3-4 nap ágynyugalom fontos. Ekkor csak a legalapvetőbb biológiai szükségletek elvégzése céljából keljen fel. Bővebb információt az Ön operáló orvosa fog adni.

Milyen gyakori tünetek fordulnak elő a műtét utáni első napokban?

Duzzanat, fájdalom, feszítő érzés különböző mértékben előfordulhat. Bővebb információt az Ön operáló orvosa fog adni.

Mikor kell orvoshoz fordulni, illetve mi az amitől nem kell megijedni?

Amennyiben műtét után 38 fokot meghaladó láz, hidegrázás, jelentős ízületi vagy lábszár duzzanat jelentkezik, minden esetben kérjen segítséget. Családorvos, mentők, az operáció helyszínéül szolgáló kórház ügyelete, ill. az operáló orvos értesítendő, a panaszok mértékének megfelelően, minél hamarabb.

Mikor szedik ki a varratokat?

A 6-14. nap között átlagosan.

Mikor terhelhetem a lábam?

A „mikor terhelhetem” kérdés általánosságban nem megválaszolható. Van, aki a „terhelés” alatt a mankózást érti, ennek ideje változó, kisebb műtétek után 0-7 nap, keresztszalag műtétek után 7-10 nap, porcfelszín kezelő, tengelykorrekciós és protézis műtétek után 4-8 hét is lehet. A terhelés jelentheti azt is, hogy mennyi ideig érdemes ágynyugalmat tartani, ennek ideje is igen változatos lehet. Bővebb információt az Ön operáló orvosa fog adni.

Mikor vihetek/emelhetek súlyt a műtét után (pl. gyerek)?

Alapvetően minden esetben, a műtét után kb. 1 hétig, ill. a mankózás teljes ideje alatt biztosan nem érdemes. Bővebb információt az Ön operáló orvosa fog adni.

A téli csúszós járda vagy lépcső esetén hirtelen terheléssel milyen kockázatok lehetnek?

A csúszós környezet mindenképpen nagyobb odafigyelést igényel. A hirtelen megcsúszás ronthat az operált végtag állapotán.

Milyen kockázat van, ha hamarabb kezdem terhelni a lábamat?

A korai terhelés az ízület erősebb fájdalmához, duzzanatához vezethet.

Szükséges-e gyógytorna a felépülés során?

A műtét utáni hetekben/hónapokban végzett gyógytorna minden esetben jótékony hatású, azonban vannak olyan kisebb műtétek is, amikor nem minden esetben rendelünk el gyógytornát.

Mikor lehet teljes mértékben terhelni a térdemet?

Minden esetben a műtét után kb. 1 hétig, ill. a mankózás teljes ideje alatt biztosan nem érdemes. Az első sportterhelés (kerékpározás, úszás) kisebb műtétek után már a varratszedés után néhány héttel kezdhető. Nagyobb műtétek után komoly fizikai munka, ill. aktív sportterhelés végzésének lehetősége 6 hónapnál is tovább tarthat. a Bővebb információt az Ön operáló orvosa fog adni.

Előjöhet-e ugyanez a sérülés?

Sajnos igen. Logikusan végiggondolva, ha egy teljesen egészséges ízület meg tud sérülni, akkor egy operált még inkább. A „rásérülés” aránya azonban lényegesen gyakoribb azon betegeinknél, akik az előírt rehabilitációs időt nem tartják be.

Lehet-e többször műteni a térdet, ha igen, milyen időközönként?

Szükség esetén igen, élsportolóknál ez gyakoribb, a műtétek ismételhetőek, azonban nem a végtelenségig. Minden eset egyéni elbírálást igényel. Bővebb információt az Ön operáló orvosa fog adni.

Személyesen kellek-e a bejelentkezésre, a várólistára, vagy a jelentkezésemkor ez megtörtént? (TEP)

A műtéti igényt betegeink vagy a személyes vizsgálat idején, vagy azt követően telefonon vagy e-mailben jelzik adminisztrátorainknak, akik elküldik a műtét előtti vizsgálatokról szóló tájékoztatót. Amennyiben már más orvos felállította a teljesen egyértelmű műtéti diagnózis (pl. artroszkóppal igazolta az elülső keresztszalag szakadást),akkor is szükséges egy személyes konzultáció orvosainknál.

Mikorra várható a műtét időpontja? (TEP)

Térdprotézis műtétek várólistája operáló orvos, ill. kórház függő. Néhány hónaptól kb. 3 évig terjednek jelenleg a várólisták. Tudni kell azonban, hogy a várólisták rövidítésére minden évben szoktak a kórházak kiegészítő finanszírozást kapni, ezért az eredetileg tervezett időpontnál gyakran lényegesen korábban sikerül elvégeznünk a beavatkozást. A hosszú várólisták egyik oka, hogy sok beteg egyszerre 5-6 kórházba is bejelentkezik.

Scroll to Top