Van-e lehetőség a műtét előtt még egy konzultációra a Doktor úrral?

Természetesen ez orvosaink részéről is alapvető elvárás, személyes konzultáció nélkül nem történik műtét. Orvosaink elfoglaltságai miatt azonban kérjük, minden esetben időben jelentkezzen be a műtét előtti konzultációra. Különösen fontos a közvetlen műtét előtti vizsgálat olyan esetekben, ahol vagy a várólista hossza, vagy az Ön kérése miatt a személyes vizsgálat és beavatkozás között 6 hónapnál hosszabb időszak telik el.

A műtét előtti konzultációra van-e lehetőség a kórházban, nyugodt körülmények között?

Természetesen ezt orvosaink megpróbálják a lehető legnyugodtabb körülmények között megoldani, de a kórházban az egyéb feladatok miatt idejükkel nem tudnak szabadon gazdálkodni, műtéti elfoglaltság, vagy akut esetek miatt a körülmények romolhatnak. Magánrendelésen mindez nem fordulhat elő.

Egy meniscus műtét mivel jár és mennyi kiesést jelent az aktív mozgásból?

Ez egy ízületi tükrözéssel (artroszkópia) járó beavatkozás, melyet leggyakrabban rövid, felszínes altatásban végzünk. A műtét során 2-3 helyen néhány mm-es metszést ejtünk a térden, videokamera és egyéb célműszerek segítségével a sérült porcot eltávolítjuk, esetleg visszavarrjuk. A műtéttel kapcsolatos részletes leírást kérésre elküldjük, ill. honlapunkon is megtalálhatja. Könnyebb kerékpározás 1-2 hét, komolyabb sport 3-6 hét utánra tervezhető.

Miből áll a műtét?

A műtét során 2-3 helyen néhány mm-es metszést ejtünk a térden, videokamera és egyéb célműszerek segítségével a sérült porcot eltávolítjuk, esetleg visszavarrjuk. A műtéttel kapcsolatos részletes leírást kérésre elküldjük.

Milyen eredmény várható a kis műtéttől? Teljes panaszmentesség? (jelenleg kb fél órát terhelhető a bal láb fájdalom nélkül) 

A műtét után az ízület elakadása, kattogása, jelentős fájdalma gyakran már a műtéti utáni ébredést követően megszűnik. Teljes panaszmentesség várható, azonban fontos tudni, hogy a műtét során a „lengéscsillapító” egy kisebb-nagyobb használhatatlanná vált darabját kell eltávolítanunk, ezért hosszabb távon az ízület valamelyest jobban kophat. (Amennyiben a sérült porc darabkát nem távolítjuk el, az ízület úgy kopik el gyorsan, hogy közben fáj és akadozik is). Éppen ezért, műtétet követően érdemes lesz, kúraszerűen ún. porcerősítő gyógyszereket szedni.

A fáradás és fájdalom előreláthatólag megszűnik-e a kis műtét és a levált porc eltávolítása után vagy ez feltehetőleg a szalag probléma miatt van?

A műtét után az ízület elakadása, kattogása, jelentős fájdalma gyakran már a műtét utáni ébredést követően megszűnik. Amennyiben az Ön térdében a porcsérülés oka egy ismert szalagszakadás volt, akkor ezt érdemes a porcműtéttel egy időben orvosolni. Amennyiben Ön a porc és a szalag műtétet nem egy időben szeretné elvégeztetni, bizonyos esetekben erre is van lehetőség.

Milyen szövődmények lehetnek? Ezek milyen ritkán vagy gyakran lépnek fel?

Mint minden műtétnél, sajnos felléphet fertőzés, érgyulladás, trombózis, embólia. Az altatási szövődmények néhány százezrelékes előfordulással sajnos végzetesek is lehetnek. A fertőzések aránya átlagosan 1-3%, a trombózis, embólia néhány ezrelék, a legsúlyosabb ortopédiai műtétek esetén ennél is lényegesen ritkább.

Kell-e antibiotikum a műtét előtt/alatt/után?

Ez a műtét fajtájától függ. Amennyiben a műtét során valamilyen implantátum kerül a szervezetbe, minden esetben adunk a műtőasztalon antibiotikumot. Amennyiben a műtét során – leggyakrabban egy korábban már operált ízület esetén – bármilyen gyulladásra-fertőzésre gyanús területet látunk, a műtét után is adunk antibiotikumot.

Kis műtét után is be kell-e szerezni a mankót?

Amennyiben a beavatkozás ezt várhatóan indokolni fogja, orvosaink előre felírják Önnek, kiváltani gyógyászati segédeszköz üzletekben van lehetőség. Ritkán előfordul, hogy csak a műtét során látja az operáló orvos, hogy a rehabilitáció során az Ön ízületének érdekében teljes, vagy részleges tehermentesítés lesz indokolt, ekkor a mankót orvosaink utólag írják fel.

Nekem nagyon fontos a sportképesség helyreállítása. Az orvos által javasolt semitendinous pótlás bírja majd a judot?

Bírja. A megnégyszerezett hajlító inak szakítási szilárdsága nagyobb, mint a térdkalács alatti íné, a térdelést a hajlító inas technika kevésbé zavarja. Mindezek mellett a térdkalács (patella) inas technikát is kiválónak tartjuk, kérésére ezt is elvégezzük.

Megoldható-e, hogy felszívódó implantátumokat használjanak a műtétnél, mivel kezdődő gerincsérvem is van, így az MR vizsgálatok nagyon fontosak lehetnek. Olyan tapasztalatom is van már, hogy fel nem szívódó varratot elkezdte kidobni a szervezetem. Akkor hatalmas gyulladás és sipoly keletkezett, csak úgy múlt el, hogy kiszedték belőlem a varratokat.

Bizonyos, erősen indokolt – pl. fémallergia –esetekben igen. Alapvetően orvosaink a felszívódó csavarokat, implantátumokat nem szívesen használják, mert gyakran a felszívódó implantátum helyén nem csont, hanem kisebb-nagyobb csontciszta képződik.

Az idegen anyag nélküli műtéti technikát szeretném választani, ha lehet, bár nem tudok sokat róla. Ha esetleg van erről tájékoztató anyag elkérném, vagy ha a doktor úr néhány mondatban leírná nekem. Amikre a leginkább kíváncsi vagyok: Ha jól tudom a comb alsó részéből lesz kivéve egy ín? Hogy lesz ez az ín berögzítve alul és felül? Kell-e a rögzítéshez még kivenni valamit (saját anyagot)? Bonyolultabb, kockázatosabb-e ez a műtét, mint a csavaros rögzítés?

Patella-inas elülső keresztszalag pótlás un. dupla press fit (beékeléses) technikával leggyakrabban nem igényel semmiféle idegen anyag használatot. A hajlító inak használata esetén 1 db kb. 8×4 mm-es titánium lemezkét, valamint 2 db ácskapcsot használunk. Nincs különbség a két technika kockázatossága között.

A behelyezett fémeket idővel el kell-e távolítani?

Szalagműtéteket követően kb. 3-5%-ban. Elsősorban olyan esetekben, ha az időjárás változásra érzékennyé válik a műtéti terület, vagy rásérülés miatt további műtétre lesz majd szükség.

Scroll to Top