Mindenképpen gerincérzéstelenítéssel kell a műtétet csinálni? Lehet-e altatást kérni inkább?

Nagyobb műtétek esetén a befekvés napján, vagy a befekvés előtti péntek délelőtt lesz a kórházban egy altatóorvosi konzultáció, ekkor tudja speciális igényeit elmondani. Amennyiben egészségi állapota nem ellenjavallja, van lehetőség különböző érzéstelenítési módok között választani.

Mit kell tudnom az érzéstelenítésről a mindenki által ismert dolgokon (1 napig nem érzem a lábam, szigorú fekvés, katéter stb.) túl?

Nagyobb műtétek esetén szoktuk javasolni, előnye, hogy a műtét után hosszabb ideig nem fáj a műtéti terület, ill. a szervezetet csak minimálisan terheli  meg. A katéter alkalmazásának esélye minimális. Ritkán – elsősorban, ha Ön nem tartja be az előírt nyugalom idejét – műtét után néhány napig erős fejfájás jelentkezhet.

Amennyiben érzéstelenítéssel műtenek, bevihetek-e telefont vagy mp3-lejátszót, hogy ne a „csontzenét” hallgassam?

Erre vonatkozó igényét a műtét előtti altatóorvosi konzultáción, ill. a műtét reggelén kell jelezni. Alapvetően megoldható.

Mennyi ideig tart az altatás?

Szerencsés esetben kicsit tovább, mint a műtét… Amennyiben az Ön szervezete lassabban bontja az altató szereket, a műtét vége után akár 10-30 percig is eltarthat az ébredés.

Mikor szabad felkelni?

Ez függ a műtét típusától és az Ön általános állapotától. Kisebb műtétek után a műtét napján, legkésőbb másnap reggel, de közepes és nagyobb műtétek esetében is a műtét utáni reggelen már megkezdődik a „talpra állítás”.

Scroll to Top