ultrahang diagnosztikaA diagnosztikai ultrahang a 70-es évek elejétől terjedt el az orvosi gyakorlatban. Nagy előnye, hogy semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a páciens számára.
Sok esetben alapvizsgálatnak tekinthető, hiszen sugárterheléssel nem jár, így szükség esetén többször is ismételhető. Az orvosok a modern képalkotó módszerek közül általában elsőként alkalmazzák.

Ortopédia magánrendelés

Sebészeti és nőgyógyászati alkalmazása mellett, ortopédiában csak az elmúlt évtizedben nyert teret, az egyre korszerűbb ultrahang gépeknek köszönhetően. Korlátozott felbontása miatt 1-2 cm-nél kisebb struktúrákat nehezen lehet vele megítélni, de gyakorlott kézben a csontok és, lágyrészek vizsgálatára kiválóan használható eljárás. Megítélhetőek vele az ízületi szalagok, izmok állapota, akár mozgás közben is. Emellett lágyrész daganatok vizsgálatára is alkalmazható.img_0897

Ha az ultrahang elér egy szervet, akkor a kibocsátott hanghullámok egy része visszaverődik, másik része továbbhalad. A vizsgálófej elektromos kristályokat tartalmaz, melyek egyrészt  előállítják az ultrahang hullámokat, másrészt a szövetek felületéről visszavert hullámokat veszik fel. A jobb képminőség érdekében az emberi test és a vizsgálófej közé zselés anyagot kell juttatni. A fej egy számítógéphez van kötve, így a vizsgáló rögtön látja az eltéréseket. A különféle szervekhez eltérő vizsgálófejek használatosak, melyek felbontó- és áthatolóképessége a célnak megfelelően különböző.

Scroll to Top